Malahide House Extension & Renovation

Project Description

The house, though detached and a good size, no longer accommodated the living requirements of the family especially during larger family and social occasions. Existing kitchen and dining rooms were separate from each other, too small for every day family needs and had become outdated. Clients’ brief was to create a utility room/mud room (young family very active in sports) and large, light-filled open plan kitchen, dining and living area to the rear. In addition a connection to the front living room was desirable for larger, social occasions.

Project Details

Location Malahide
Type House Extension
Length: 9 weeks
Features: New utility room, open plan living area, pocket doors, clerestory glazing & full landscaping service

Before

After

The extension allowed the existing kitchen and dining room to be integrated with the new space. Some of the old kitchen area was used to form the utility room with the added benefit of harnessing the existing side access to the utility room. The use of a rooflight, clerestory glazing, a step in the rear elevation allows the open-plan living area to capture light from a number of places and importantly, different aspects (East and West as the rear of the house is North facing).

The use of pocket doors to access the utility room maximises the space in the utility room and avoids having a door swinging back into the kitchen. A set of double pocket doors is used to open up or close off the front living room from the large open plan living area to the rear

The rear garden is substantially lower than the floor level of the house. The landscaping design turns this to an advantage creating a terraced effect with an al fresco area just outside the extension and the owners step gently down to the well laid-out garden.

Interested in a Shomera?

Let’s get the ball rolling…

Make An Enquiry